Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Humuspiiri - Turpeeton kasvualusta

Humuspiiri tiistaina 16.5.2023 klo 18–20
teemana turpeeton kasvualusta

Opintopiiri elävästä maasta ja yhdessä luomisesta
(Huom! ajankohta on vaihtunut aiemmin ilmoitetusta)

Keväisin puutarhanomistajat kasaavat puutarhoihinsa muovisia, hygieenisilä turvepusseja. Pussin kyljessä lukee, mitä lisäaineita kasvuturpeeseen on lisätty. Hygieenisiä turpeet ovatkin, sillä ne sisältävät biologisesti aktiivisia aineita, jotka estävät bakteerien ja virusten kasvua. Turve on eloperäinen maalaji, jota syntyy suomailla ja kosteikoilla kosteissa hapettomissa olosuhteissa. Ilman hapen vaikutuksesta se hiljalleen hajoaa vapauttaen mm. hiilidioksidia ja typpioksiduulia. Vaikka turvetta joka vuosi laittaa maata parantamaan, huomaa seuraavana keväänä, että jonnekin se on vaan kadonnut.

Onneksi on paljon hyviä vaihtoehtoja parantaa maata: komposti, matokomposti, bokashi-fermentoidut biojätteet, eläinten lanta, lannoitevesi (mm. nokkonen) ja maan rakenteen tasapainottaminen viljelytoiveiden olosuhteiden mukaisiksi: lisäämällä tilanteen mukaan kalkkia, karkeita aineita, hienojakoisia aineita ja ennen kaikkea eri asteisesti maatunutta eloperäistä ainesta, joka on pieneliöiden ruokaa. 

Teemaa alustaa Maatiainen ry:n toiminnanjohtaja Maija Manninen, puutarhaharrastaja, jonka sydäntä lähellä ovat myös perinnemaisemat. Maatiainen ry vaalii alkuperäisiä viljelykasveja ja kotieläinrotuja ja niiden geenivaroja.

Etukäteistehtävä/kysymys:  Mistä multa tulee?

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Ilmoittaudu mukaan osoitteeseen info@humuskampanja.fi tai tule suoraan mukaan opintopiirin zoomiin osoitteesta https://us02web.zoom.us/j/89378762370?pwd=MVFPWjNGSmZocmE1VTdoMmJtV0tYZz09 
 

Avainsanat: Maalaji, maanparannus, perinneviljely, maatuminen

Humuspiiri on Humuskampanjan opintopiiri, josta saa tietoa hiilensidonnasta maaperään, maan mikrobistosta ja regeneraatiosta, maaperän elävyydestä.

Opintopiirin alussa on lyhyt alustus päivän teemasta. Jokaiseen teemaan saat etukäteistehtävän tai kysymyksen, jota pohtimalla pääset halutessasi virittäytymään opintopiiriin. Teemaa voit työstää miettimällä, piirtämällä, kirjoittamalla, jakamalla kokemuksiasi jne. 

Kokemusten ja kysymysten jako tapahtuu opintopiirissä piiritekniikalla. Halutessasi voit lähettää teemaan ja sen etukäteistehtävään/kysymykseen liittyviä ajatuksiasi, kysymyksiäsi, kokemuksiasi jne. sähköpostilla osoitteeseen info@humuskampanja.fi.

Tervetuloa!

 

Humuspiirit ovat kesälomalla ajalla 1.6.-30.8.2023

Antoisaa kesää kaikille humustelijoille! 

 
Humuskampanja kasvaa – tule mukaan!

Humuskampanja rakentaa viestintäverkostoa. Sen kautta voit jakaa tietojasi, taitojasi ja kokemuksiasi maanparantamisesta kaikille maanrakastajille. Pääset mukaan verkostoomme lähettämällä meille viestiä info@humuskampanja.fi. Viestissä voit kertoa millaista osaamista sinulla on ja mitä toivot kampanjalta. 

  

Palautetaan ilmakehästä ylimääräinen hiili sinne minne se kuuluu - takaisin maahan muhimaan ja elonkehää elvyttämään.

Humus on suurimmaksi osaksi hiiltä. Elävän maan eliöverkosto synnyttää humusta monimutkaisissa hajoamis-ja maatumisprosesseissaan. Humuksen määrällä on valtava merkitys maapallomme ekologiaan ja ilmaston tilaan.

Humuskampanjan tavoite on tehdä maanparantamisesta kansalaistaito.

www.humuskampanja.fi

 

Aikaisempi tapahtuma: 16. toukokuuta
Biodynaaminen alueryhmä Helsinki: Agricola-ryhmä
Myöhempi tapahtuma: 27. toukokuuta
Maailma kylässä- tapahtuma