demeter-ehdot

 
 

Kansainväliset Demeter-tuotannon ehdot, jotka ohjaavat biodynaamista maataloutta, on muotoiltu eri maiden biodynaamisen viljelyn tuotemerkkijärjestöjen toimesta kansainvälisessä Demeter-liitossa. Ne asettavat puitteet kansallisille Demeter-tuotannon ehdoille. Suomessa Demeter-merkkiä hallinnoi Biodynaaminen yhdistys – Biodynamiska föreningen ry, jonka syyskokouksessa 2.11.2002 nämä tuotantoehdot hyväksyttiin. Ne astuivat voimaan 1.7.2003. Sen jälkeen ehtoja on kehitetty eteenpäin Demeter-liiton jäsenkokouksissa jäsenmaiden antamien esitysten pohjalta. Viimeisimmät muutokset astuivat voimaan 1.7.2020. Tuotteet, jotka on merkitty Demeter-tuotemerkillä, tulee olla tuotettu näiden tuotantoehtojen mukaisesti. Näiden ehtojen asettamat velvoitteet sitovat yhtälailla kaikkia Demeter-tuotteita valmistavia yrityksiä.

Biodynaaminen työ edellyttää vahvaa yhteyttä sen perusluonteeseen, sen periaatteisiin ja tavoitteisiin. Tästä syystä on tärkeätä eläytyä luonnon prosesseihin tarkkailun, ajattelun ja havainnoinnin avulla. Syventyvä luonnon yhteyksien hahmottaminen on saavutettavissa jatkuvan työskentelyn avulla. Yhteistyö neuvontajärjestöissä ja yhdistyksissä, julkisilla foorumeilla sekä lehtien ja kirjojen parissa on tärkeä avun ja tuen lähde.

Biodynaamisen maatalouden erityisenä tiedonlähteenä ja pohjana, sikäli kun se menee käytännöllistä tietoa ja luonnontieteellistä tietoa syvemmälle, on Rudolf Steinerin vuonna 1924 pitämä Maatalouskurssi ja se henkinen viitekehys, jossa tämä kurssi pidettiin eli antroposofia.

Pyrkimyksenä on harjoittaa maataloutta siten, että maatilan kehittäminen yksilölliseksi kokonaisuudeksi johtaa tuottavuuteen ja terveyteen siten, että tuotannon vaatimat panokset ovat peräisin maatilalta itseltään. Jos näitä tuotantoehtoja pyritään käyttämään niin, kuten usein lakien kanssa on tapana, että pyritään vain täyttämään muodolliset vaatimukset tai niin, että niistä etsitään porsaanreikiä taloudellisen hyödyn kasvattamiseksi, tulisi valita joku muu tuotantosuunta kuin biodynaaminen maatalous. Demeter-tuotemerkkitoimikunnan ja neuvonnan tehtävä on estää tämän suuntainen kehitys.

Päämääränä on, että kukin tuottaja pystyy näiden tuotantoehtojen mukaan toimimaan vastuullisesti omasta tietoisuudestaan käsin. Yksittäisen viljelijän on kiittäminen laajempaa biodynaamista toimintakenttää osasta omaa olemassaoloaan ja menestystään biodynaamisena tuottajana. Jokainen paikallisella tasolla tehty toimenpide, jopa näkymätön, on osa laajempaa kokonaisuutta. Siksi jokaisen tulisi aina toimia niin, että kuluttajain luottamus biodynaamista tuotantotapaa ja Demeter-tuotemerkkiä kohtaan tulee lujitetuksi ja oikeutetuksi.


DEMETER-EHDOT

 

 

Demeter-merkki

Biodynaamisen tuotteen tunnistat Demeter-tuotemerkistä, joka on ainoa kansainvälisesti yhtenäiset laatunormit täyttävä tarkastusmerkki.

Tuotemerkkisopimuksen solmiminen maa-, metsä- ja puutarhataloustuotteita tuottavien yritysten kanssa edellyttää, että ne täyttävät lailliset vaatimukset. Suomessa biodynaamista viljelijää koskevat erityisesti Ruokaviraston luonnonmukaisen tuotannon ohjeet, jotka perustuvat Euroopan unionin neuvoston asetukseen (EY) 834/2007 ja Euroopan yhteisöjen komission asetukseen (EY) 889/2008, USA:ssa Organic Foods Production Act (marraskuu 1990) ja Australiassa National Standards for Organic and Bio-Dynamic Produce (helmikuu 1992), sekä seuraavat Demeter-tuotantoehdot. Demeter-liiton hyväksymiä ehtoja tulee noudattaa sekä elintarvikkeiden että muiden biodynaamisesta maataloudesta peräisin olevien tuotteiden jalostuksessa ja tuotemerkinnässä.

Suomessa kaikki biodynaamiset tilat kuuluvat Ruokaviraston luomu- ja elintarvikevalvontaan

Biodynaamisten viljelijöiden kanssa tehtävän tuotemerkkisopimuksen toteutumista seuraa Biodynaamisen yhdistyksen alaisuudessa toimiva tuotemerkkitoimikunta , jossa on kuluttajien, kaupan, jatkojalostajien ja viljelijöiden edustajia.

Demeter-tuotannossa pyritään mahdollisimman korkeatasoiseen ja kokonaisvaltaiseen laatuun. Maata hoitavan ja ihmistä vahvistavan ravinnon tuottaminen käy päivä päivältä yhä tärkeämmäksi.

Demeter-ehtojen mukaan biodynaamisten elintarvikkeiden valmistaminen geneettisesti manipuloiduista raaka-aineista on yksiselitteisesti kielletty. Geneettisesti manipuloitujen eliöiden tai niiden valmistamien lisäaineiden käyttö on kielletty myös valmistusprosessissa.

Katso Demeter-merkin käyttö
Katso Demeter-ehdot
Katso Demeter-liitto

demeterlog1.png

Vanhaa demeter-kukkalogoa voi käyttää pakkauksissa ja etiketeissä niin kauan kuin sillä merkittyjä pakkaustarvikkeita on varastossa. Tämä kukkalogon käyttömahdollisuus Suomessa on voimassa niin kauan kunnes merkin käytöstä päätetään kansainvälisesti. Uusi Demeter-merkki on otettava käyttöön kun pakkauksia tai etikettejä tarvitaan lisää.

 
demeter.png

Lataa Demeter-merkki

Tästä voit ladata Demeter-merkin eri muodoissa.

708×335 .png 

Painokelpoiset

4995×2364 .jpg (1.2 mb) 

4995×2364 .tif (35 mb) 

.eps tiedosto 
Avattavissa esimerkiksi Adobe Illustrator-ohjelmalla. Demeter-merkkiä ei saa muokata ilman lupaa.