Biodynaamisen viljelyn johdantokurssi
Uudistavan maatalouden opintokokonaisuus ammattilaisille

2024 koulutuksen ohjelma julkaistu!

Ilmoittaudu: training[at]biodyn.fi

 
 

Koulutuksen tavoitteena on tarjota kokonaiskuva biodynaamisen viljelyn periaatteista ja avata tietä fenomenologiseen ajatteluun. Biodynaaminen viljelijä laajentaa näkökulmaansa maatilasta vain talouden lainalaisuuksien mukaan toimivana liikeyrityksenä yksilölliseksi maatilaorganismiksi, jonka vuorovaikutussuhteet ovat paljon moninaisemmat kuin tavanomaisessa viljelyssä ajatellaan.

Työskentelyn lähtökohta on ammatillinen ja koulutus on suunnattu viljelijänä toimiville, alan opiskelijoille tai muuten riittävät taustatiedot omaaville. Päivät on jaettu teemoihin, joiden mukaan käsitellään vuorollaan maatilan fyysistä perustaa maata, elävyyden kantajaa kasvikuntaa, sielullisen elementin omaavaa eläinkuntaa ja tietoisuutta kantavaa ihmistä, joka ajatuksillaan ja teoillaan muovaa maatilasta sellaisen kuin se on. Biodynaamisen viljelyn “biostimulanteille” preparaateille on oma päivänsä, jolloin tutustutaan viljelyä tukeviin, maata ja kasveja hoitaviin toimenpiteisiin. 

Koulutus tapahtuu biodynaamisilla tiloilla, jolloin teoria nivoutuu välittömästi käytäntöön ja pääsemme tutustumaan kunkin tilan toimijoihin ja arkeen. Käsillä olevia teemoja valotetaan idean, teorian ja käytännön lisäksi myös taiteelliselta näkökannalta. Harjoitusten tarkoitus on antaa työkaluja ja tukea viljelijää työssään. Päivien taustamateriaalina kuljetamme mukana Demeter tuotannon ehtoja, jotka kuvaavat täsmällisesti mitä biodynaaminen viljely tarkoittaa sertifioinnin tasolla.

Koulutuksen myötä osallistujalle tulee mahdolliseksi pohtia mitä biodynaaminen viljely ja Demeter tuotantoon siirtyminen tarkoittaisi juuri minun kohdallani ja tilallani. Joissain maissa vastaavan kurssin käyminen on edellytys Demeter sertifioinnin hakemiselle vrt. meillä pakolliset luomu kurssit luomutuotantoon siirryttäessä. 

Koulutuksen toteuttaa ja sisällöstä vastaa Biodynaaminen yhdistys - Biodynamiska föreningen ry.

 
 

IHMINEN; ihminen maatalousorganisaatiossa, kehittyminen viljelijänä
Haltijan tila, Vesilahti, tiistaina 14.5.2024

Ihminen maatilaorganismin tietoisuuden kantajana ja maatalouden organismin integrointi sosiaaliseen organismiin. Maatilan sosioekonominen ympäristö. Assosiatiivinen talous, pyöreän pöydän työskentely esimerkkeinä tulevaisuuden taloudesta. Farm Talk - menetelmä; viljelijä aktiivinen suhde tilaan ja itseensä. Biodynaamisen liikkeen verkostot ja organisaatiot Suomessa ja maailmalla.

Käytännön työnä: sosiaalisia harjoituksia
Taide maataloudessa; eurytmia, Aarne Väisänen
Päivän kouluttaja: Ira Hellstén
Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 1. Johdanto, 2. Visio, missio, periaatteet & arvot, 3. Yleiset periaatteet

 

KOTIELÄIMET; eläinten merkitys biodynamiikassa, sielullisuus
Majvik, Sipoo, keskiviikkona 12.6.2024

Naudan olemus, osallisuus tilakokonaisuuden muovaajana ja omavaraisen tilakokonaisuuden mahdollistajana. Kotieläinten monimuotoisuuden merkitys; naudat, lampaat, kanat, mehiläiset. Kotieläinten ruokinta ja sen vaikutus elintarvikkeiden laatuun. Laidunnus- ja maisemanhoito, viljelykierto.

Käytännön työnä: tilaesittely keskittyen karjaan ja laidunnukseen
Taide maataloudessa; fenomenologinen havainnointi, Teija Kettunen
Päivän isäntä: Atte Hermansson
Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 7.3. Kotieläintuotanto

 

MAA; maanhoito, kompostointi, tilakokonaisuus, monimuotoisuus
Rekolan tila, Kangasala, torstaina 8.8.2024

Biodynaamisen viljelyn synty ja historia; Rudolf Steinerin Maatalouskurssi. Maaperä elävänä organismina ja lannoittamisen olemuksellisuus; kompostin merkitys. Maatilan asettuminen paikkaan ja maisemaan osaksi koko ympäröivää luontoa. Viljelyn rytmit; vuosi, vuodenajat ja päivien laadullisuus.

Käytännön työnä: kompostin teko ja preparointi
Taide maataloudessa; eurytmia, Aarne Väisänen
Päivän isäntä: Joona Rekola
Taustamateriaali: Maatalouskurssi, 4. ja 5. esitelmä

 

PREPARAATIT; lääkekasvit ja eläinperäiset raaka-aineet, rytmit, käytännöt
Eskolan tila, Vesivehmaa, torstaina 22.8.2024

Mitä, miten ja miksi preparaatteja? Preparaatit Maatalouskurssissa ja käytännössä. Preparaattikasvit ja niiden suhde alkuaineisiin, maaperään ja kasvin kasvuprosesseihin. Ruiskutepreparaatit ja niiden valmistus ja käyttö. Käytännöt ja koneet preparaattien valmistuksessa ja levityksessä.

Käytännön työnä: humus- ja yhdistelmä preparaattien valmistus
Muotovoimien havainnointi; johdanto muotovoimatutkimukseen, Mikko Jairi
Päivän isäntä: Henri Murto
Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 7.2 Biodynaamiset preparaatit

 

KASVIT; kasvimaailma organismina ja tilakokonaisuuden osana
PieniKylä, Espoo, keskiviikkona 4.9.2024

Kasvin fenomenologia; kasvi maan ja taivaan välissä. Puutarhaviljelyn monimuotoisuuden merkitys. Avomaan ja kasvihuonetuotannon kasvit sekä marjanviljely, hedelmäpuut, peltometsäviljely. Vilja osana viljelykiertoa. Siemenet ja niiden alkuperä. Kylvö- ja korjuukalenterin käyttö. CSA-toimintamalli, sadon jatkojalostus tuoteiksi.

Käytännön työnä: Puutarhatöitä osana tilaesittelyä
Taide maataloudessa; fenomenologinen havainnointi, Teija Kettunen
Päivän emäntä: Melina Heimsch
Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 7.1. Kasvintuotanto

 

Koulutus Maailmalla

Pohjoismainen biodynaamisen viljelyn koulutusohjelma, BINGN, on 3-vuotinen koulutus joka toteutetaan pohjoismaisilla biodynaamisilla tiloilla. Seuraava koulutus alkaa helmikuussa 2022. Lue lisää www.bingn.org

Koulutustarjontaan maailman pääsee tutustumaan Kansainvälisen Demeter-liiton koulutussivuilta.