Luontopäiväkirjan julkaisu lopetettu!

28 vuotta sitten ensiaskeleensa ottanut Luontopäiväkirja on tullut taipaleensa päähän ja kiittää lämpimästi kaikkia lukijoitaan, ennen muuta ihmeen suurta joukkoa uskollisia kestotilaajiaan!

Kiitokset myös päiväkirjatekstien kirjoittajille! Heidän runsaasta joukostaan mieleen nousevat esimerkiksi Antti Hovi, Sirkka Taskinen, Raili Nokso-Koivisto ja Enni Vekkeli, jotka pysyivät uskomattoman sitoutuneina yhteiseen projektiin. Heidän omakohtaiset kuvauksensa esimerkiksi vadelmasta, virmajuuresta ja järviruo’osta innostivat monia lähtemään tietyille paikoille luontoon katsomaan, tutustumaan ja kokemaan. Kasvit alkoivat elää meissä, eikö totta: elävyys koetaan omalla elämällä.

Hollannissa Liesbeth Bisterbosch päivitti meille ainutkertaiset tähtikartat. Ne inspiroivat seuraamaan, kuinka Aurinko, Kuu ja planeetat lähestyvät toisiaan, kohtaavat, ottavat etäisyyttä. Taivastanssin taustana levittäytyy arvoituksellinen eläinrata, jolla edetessään matkaajat jatkuvasti muuttuvat luonteeltaan, kuten Aurinko tekee vuoden kierrossa.

Kulttuuri- ja taidehistorialliset esimerkit pyrkivät osaltaan herättämään huomion omaan tapaamme katsoa ympäristöä: Ilmiöt eivät ole ajateltavissa riippumattomina ihmisen tietoisuudesta.

Pyrkimyksenä on ollut päästä sisälle siihen, mitä Steiner tarkoitti sanoessaan (1912): ”Havainnoimisen voi kokea vastaavan valon ja lämmön täyttämää kesäluontoa; itseensä tukeutumisen, ja elämisen omassa ajatus- ja tahtomaailmassa, talvioloa.

Liike ihmisen ulkoisen ja sisäisen välillä osoittautuu luonnontapahtumaksi, joka ilmenee kesänä ja talvena ajan myötä. Suuret olemassaolon salaisuudet voivat paljastua, kun ajaton havainnoimis- ja ajattelurytmi saatetaan yhteen luonnon kanssa. Vuodenkulusta voi näin tulla ihmisen sieluntoiminnan alkukuva ja samalla todellisen itsetuntemuksen lähde.

Kari Järvinen

Vuoden 2019 Luontopäiväkirjaa on vielä saatavilla edulliseen hintaan 5,00 €. Siirry tästä nettikauppaamme.

Kategoriat: Mainokset
Kommentoi | Kommentit pois päältä artikkelissa Luontopäiväkirjan julkaisu lopetettu! 22.8.2017

Kommentointi poissa käytöstä.